در بین انواع روغنهای گیاهی، روغن زیتون از بهترین گزینهها برای مصارف پزشکی و البته مصرف خوراکی روزانه است. کاهش سطح کلسترول خون، خاصیت آنتی اکسیدانی، کاهش خطر ابتلا به سرطان، کمک به سیستم گوارش، جلوگیری از یبوست و کمک به آبرسانی پوست از جمله خواص روغن زیتون به شمار میروند. در این مقاله قصد داریم به بررسی فواید روغن زیتون بپردازیم.
بررسی خواص روغن زیتون
مهمترین دلیلی که دیگر روغنهای گیاهی را باید با روغن زیتون جایگزین کرد، به خواص آن بر میگردد. فواید روغن زیتون علاوه بر مصارف خوراکی، شامل مصارف پزشکی و طب سنتی نیز میشود. در ادامه به مرور 10 خاصیت مهم روغن زیتون میپردازیم:
1. خواص روغن زیتون برای پوست و صورت
ویتامین E و آنتی اکسیدان موجود در روغن زیتون باعث شده تا گزینه خوبی برای محافظت از پوست بدن و صورت باشد. در اغلب ماسکهای صورت میتوانید از روغن زیتون برای ترکیب مواد استفاده کنید. ویتامین E موجود در روغن زیتون باعث بهبود روند آبرسانی به پوست شده و صورت شما را شفاف و جوانتر میکند. این از مهم ترین خواص روغن زیتون برای صورت میباشد.
جلوگیری از ایجاد چین و چروکهای ریز، لایهبرداری از پوست و جلوگیری از ایجاد آکنه از دیگر خواص روغن زیتون برای پوست است.
2. فواید روغن زیتون برای مو
اگر موهای خشکی دارید و از شوره و ریزش مو رنج میبرید، میتوانید قبل از استحمام یک قاشق چایخوری روغن زیتون را روی موهای خود مالش دهید و پس از چند دقیقه آن را بشویید. روغن زیتون باعث هیدراته شدن پوست سر میشود و از ایجاد شوره جلوگیری میکند. تقویت ریشه و افزایش رشد از دیگر خواص روغن زیتون برای مو است.
3. خاصیت روغن زیتون برای معده و روده
روغن زیتون فقط 12 درصد چربی اشباع دارد و جزء بهترین روغنهای خوراکی محسوب میشود. درصد پایین چربیهای غیراشباع به روند هضم غذا کمک میکند و باعث میشود دستگاه گوارش سالمتری داشته باشید. نکته دیگر به وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی در روغن زیتون برمیگردد. مصرف روزانه 1 تا 1.5 قاشق غذاخوری روغن زیتون باعث افزایش جمعیت باکتریهای مفید روده و متابولیتهای میکروبی میشود. این میکروارگانیسمها نقش مهمی در هضم و دفع مواد غذایی دارند و به سلامت بیشتر دستگاه گوارش کمک میکنند. همچنین اگر مشکل بواسیر دارید، میتوانید به سراغ درمان بواسیر با روغن زیتون بروید.
4. جلوگیری از کبد چرب با روغن زیتون
روغن زیتون حاوی بیش از 40 میلیون نوع آنتی اکسیدان است که نقش مهمی در کاهش کلسترول LDL و تری گلیسرید دارد. این دو کلسترول مهمترین عامل کبدهای چرب هستند. اگر به فکر تقویت کبد خود هستید و میخواهید از آن سم زدایی کنید، باید روزانه یک قاشق غذاخوری روغن زیتون و یا روغن زیتون فرابکر را به همراه یک قاشق غذاخوری آبلیمو مصرف کنید.
5. استفاده از روغن زیتون برای درمان ضرب دیدگی
یکی از ترکیبات شیمیایی روغن زیتون «Oleacanthal» نام دارد که در تولید قرصهای مسکن ایبوبروفن نیز استفاده میشود. به همین خاطر یکی از خواص روغ
ن زیتون مالیدنی، برای درمان ضرب دیدگی و دردهای مفصلی است. برای کاهش درد عضلات باید مقداری روغن زیتون را روی بدن ریخته و آن را ماساژ دهید. برای تاثیر بیشتر باید چند ساعتی روغن زیتون روی سطح پوست بماند و سپس آن را بشویید.
نکته دیگر اینکه بهتر است از روغن زیتونهای داروخانهای برای این کار استفاده کنید. البته امکان استفاده از روغنهای خوراکی نیز وجود دارد.
6. خواص روغن زیتون خوراکی و کمک به لاغری بدن
درصد پایین چربیهای اشباع، افزایش متابولیسمهای معده و روده و سرعت بخشیدن به روند هضم غذا باعث شده تا روغن زیتون گزینه خوبی برای کاهش وزن باشد. بخش زیادی از افزایش چربیهای شکمی به خاطر استفاده از چربیهای اشباع است. با توجه به اینکه روغن زیتون فقط 12 درصد چربی اشباع دارد، بهتر است برای پخت و پز از روغن زیتون استفاده کنید.
البته مصرف روغن زیتون به تنهایی باعث لاغری شکم نمیشود و این محصول فقط یک جایگزین غذایی ایدهآل برای روغنهای موجود در بازار است. اگر قصد کم کردن وزن را دارید، باید در کنار مصرف روغن زیتون به سراغ فعالیتهای ورزشی نیز بروید.
گفتنی است لاغری و کاهش اشتها از خواص زیتون سیاه نیز میباشد.
7. کاهش ابتلا به سرطان با مصرف روغن زیتون
از دیگر خواص زیتون، ویژگی ضد سرطان بودن آن است. اگر روزانه یک قاشق غذاخوری روغن زیتون مصرف کنید، آنتی اکسیدانهای موجود در این محصول میتواند خطر ابتلا به سرطانهای معده، روده، پروستات و… را کاهش دهد. در ضمن مصرف روغن زیتون باعث پایین آمدن کلسترول خون میشود که برای مقابله با سکتههای قلبی و عروقی نیز مفید است.
8. فواید روغن زیتون برای کنترل قند خون
روغن زیتون حاوی آنتی اکسیدانی به نام «تریروزول» است. این آنتی اکسیدان نقش مهمی در کنترل قند خون دارد و مقاومت به انسولین را در بدن بهبود میبخشد. به همین خاطر مصرف روزانه روغن زیتون میتواند به کنترل قند خون کمک کند و جلوی ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 را بگیرد. فقط حواستان باشد که حتما از روغن زیتون اصل استفاده استفاده کنید و برای تشخیص روغن زیتون اصل از یک فرد ماهر کمک بگیرید.
9. مبارزه با افسردگی با مصرف روغن زیتون
یکی از خطراتی که رژیمهای غذایی کمچرب دارند، افزایش خطرهای افسردگی و اضطراب است. اگر قصد کم کردن وزن را دارید، میتوانید به جای حذف کامل چربیها از برنامه غذایی، آن را با روغن زیتون جایگزین کنید. میزان کلسترول و چربیهای اشباع در روغن زیتون بسیار پایین است و عملاً مشکلی برای رژیمهای غذایی ایجاد نمیکند.
به نقل از سایت aboutoliveoil در رابطه با تاثیر روغن زیتون در بهبود افسردگی:
Multiple studies have found that olive oil, as part of the Mediterranean diet, has a positive impact on mental health. Scientists from Spain found that adherents to the Mediterranean diet are 30% less likely to develop depression
نکته دیگر به خواص روغن زیتون برمیگردد که متعادل کننده سطح هورمونها بوده و خاصیت ضد التهابی دارد؛ این خواص میتواند به جلوگیری از اختلال عملکرد انتقالدهندههای عصبی نیز کمک کند. به همین خاطر است که از روغن زیتون بهعنوان عامل مبارزه با افسردگی نیز نام برده میشود.
میزان مصرف مجاز روغن زیتون
اگرچه مصرف روغن زیتون نسبت به دیگر روغنهای گیاهی و حیوانی گزینه بهتری است، اما همچنان نباید در مصرف آن افراط کرد. بر اساس دادههای پزشکی USAD، هر فرد مجاز است فقط 20 تا 35 درصد کالری روزانه خود را از طریق چربی تامین کند؛ در غیر این صورت با ریسک بیماریهای ناشی از مصرف چربی روبرو خواهد بود.
مصرف بیش از اندازه روغن زیتون میتواند باعث بیماریهای زیر شود:
- کاهش شدید قند خون
- بیماریهای مرتبط با چربی ترانس مثل مشکلات قلبی و عروقی
- کاهش فشار خون
- تولید سنگ کیسه صفرا
- ایجاد اختلالهای گوارشی و اسهال
- افزایش کالری بدن و چاقی
- ایجاد آکنه و جوش سرسباه، خارش پوست و بروز آلرژی در صورت استعمال موضعی
سخن آخر
روغن زیتون گزینه خوبی برای جایگزینی روغنهای حیوانی و گیاهی معمول است. خاصیت ضد سرطانی، کمک به رشد و تقویت مو، آبرسانی به پوست و کاهش خطر مبتلا به بیماریهای گوارشی و کبدی از خواص روغن زیتون محسوب میشود. اگر درباره روغن زیتون و خواص آن سوالی دارید، در کامنتهای همین پست پاسخگوی شما خواهیم بود.